NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
36. OTDK Műszaki Tudományi Szekció

A TDK befektetés a jövőbe!

A TDK befektetés a jövőbe, amely bizton megtérül - hangsúlyozta nyitóbeszédében Christián László rendőr dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Műszaki Tudományi Szekció és a Vízügy szakmacsoport Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének (OSZTV) megnyitó ünnepségén, április 19-én, a Víztudományi Kar bajai campusán. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mindig kész támogatni az OTDK-t – hangsúlyozta köszöntőjében az oktatási rektorhelyettes. 

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár kiemelte, hogy a tanulmányi versenyek fontos szerepet töltenek be a hazai oktatás eszközrendszerében.

Megtiszteltetés, hogy Baja adhat otthont a 36. OTDK Műszaki Szekciójának - mondta Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, mindemellett a Bácskai vendégszeretet, a város gasztronómiáját ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Köszöntőjét Szentgyörgyi Albert szavaival zárta: „Az alapkutatás kérdéseit és megoldásukat általában nem használhatjuk fel azonnal. De bizonyos idő múlva a legtöbb alapvető felfedezés alkalmazható, és hozzájárul az élet minőségének javításához.”

A TDK-ban örök a fiatalság, a tehetség, az elkötelezettség, a felnőtt nemzedékkel való szövetség és a széleskörű társadalmi figyelem - emelte ki beszédében Szendrő Péter, az OTDT örökös elnöke. Mindenki drukkol nektek - intézte szavait a TDK előadóihoz.

Weiszburg Tamás, az OTDT elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az OTDT, mint szervezet akkor működik jól, ha észrevétlen tud maradni. Az OTDK egy olyan nagyszabású megmozdulás, ahol a legtehetségesebb hallgatók mérettetik meg magukat. Szavaiban méltatta a rendezvény szervezettségét, a bajai vízügyi felsőoktatást kihangsúlyozva a vizes képzés fontosságát. Záró gondolataiban a helytállást és a kapcsolatépítést ajánlotta a hallgatók figyelmébe.

Igazi csillagok háborúja, a legtündöklőbb diákok között - így méltatta az OTDK-t Palotás Árpád Bence, a Műszaki Tudományi Szekció Szakmai Bizottságának elnöke, aki stílusosan hívta segítségül a mesterséges intelligenciát köszöntő gondolatainak megfogalmazásához. „Nemes versengést, éljen az innováció!” – zárta köszöntőjét a Szakmai Bizottság elnöke.

Rövid komolyzenei műsorszámot követően Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja osztotta meg gondolatait a megnyitón részt vevőkkel. Kiemelte, hogy a Kar missziója a vízügyi szolgálat és a víziközmű ágazat szakember-utánpótlásának biztosítása. Az OTDK kapcsán a tudományos szakmai kapcsolatteremtés lehetőségét és fontosságát emelte ki.

Az ünnepélyes megnyitót tagozati ülések, szakmai előadások, az OSZTV szóbeli versenye és fakultatív programok követték. Mindezek után hagyományőrző műsorral várták a résztvevőket a Halászati Miniskanzenben, majd az április 22-ei Föld napja alkalmából fáklyás felvonulást tartottak a Sugovica parton.

A háromnapos rendezvényen 64 tagozatban közel 500 hallgató mutatta be pályamunkáját. Az OSZTV 12 középiskolai versenyzője a szóbeli megmérettetésen kívül gyakorlati versenyen is bizonyíthatta felkészültségét.

Az ünnepélyes zárórendezvényre április 21-én került sor, ahol Réger Mihály, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke köszöntötte a résztvevőket.

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács a tudományos felsőoktatási tehetséggondozás támogatása, és a fiatal kutatói teljesítmények megismertetése céljából életre hívta a Roska Tamás Tudományos Előadás intézményét. Az Előadás tartására elismerő felkérést kaphat az a doktorandusz/doktorjelölt/posztdoktor, aki kutatómunkája során az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, eredményeiről nívós publikációk, előadások, művészeti vagy tudományos alkotások formájában számot adott, valamint képes eredményeit magas színvonalú és élményt nyújtó tudományos előadásban közzé tenni. 2023-ban az OTDK keretében negyedik alkalommal került sor szekciónként új tudományos kutatási eredményeket ismertető előadás megtartására, majd a Roska Tamás emlékérem és oklevél átadására.

A továbbiakban díjazásra kerültek az OTDK és az OSZTV legeredményesebb résztvevői. A legjobb eredményeket elérő fiatal kutatók oklevelet és különdíjat vehettek át.

A 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciót a Debreceni Egyetem rendezheti meg. Az egyetem képviseletében Kocsis Imre tudományos dékánhelyettes, tanszékvezető egyetemi tanár vette át a stafétát Bíró Tibor dékántól.

A konferenciát Bíró Tibor és Palotás Árpád Bence értékelő szavai zárták.


Címkék: hírek