NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
36. OTDK Műszaki Tudományi Szekció

Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntjük a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Műszaki Tudományi Szekciójának honlapján. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy 2023-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar ad otthont ennek a jeles eseménynek. Meggyőződésünk, hogy Egyetemünk méltó folytatója lesz a több évtizedes múlttal rendelkező, magas színvonalú tudományos diákköri hagyományoknak.

A Víztudományi Kar az Eötvös József Főiskola Vízellátási és Környezetmérnöki Intézetének, valamint Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézetének a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe történő beolvadásával, 2017. február 1-jén kezdte meg működését Baján. A kar jogelődjeinek köszönhetően több mint 60 éves múltra tekint vissza.

A Víztudományi Karon 2020-ban jelentős infrastrukturális fejlesztések kezdődtek, új laborkomplexumok épülnek és minden olyan feltétel megvalósul, mely a mérnökképzés színvonalát továbbemeli. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Szekciójának megrendezésével lehetőségünk nyílik intézményfejlesztési eredményeink bemutatására, más felsőoktatási intézményekkel való közös együtt gondolkodásra, ezáltal új kutatási területek feltérképezésére.

Intézményünk korszerű szakmai és infrastrukturális hátteret biztosít, a rendezvény megvalósításához. 2011-ben a jogelőd intézmény szervezésében valósult meg a 30. Országos Tudományos Diákköri Konferencia. Ennek tapasztalatai további segítséget nyújtanak a 2023-as rendezvény színvonalas lebonyolításához.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia a legtehetségesebb hallgatók tudományos seregszemléje, amelyen az ország legjobbjai 16 szekcióban adhatnak számot munkájukról. Az egyetemi - vagy különösen az országos - konferencián elért helyezés elsősorban erkölcsi sikert jelent, ami hozzájárul a szakmai önbizalom növekedéshez is, de nem elhanyagolható a díjakkal együtt járó anyagi elismerés sem, továbbá többletpontokat jelent pl. az egyetemi, kari, ERASMUS stb. ösztöndíjakra történő jelentkezésnél és az elhelyezkedésnél is. Ugyancsak nem elhanyagolható az a tapasztalat, amit az előadásra való felkészülés és maga az előadás jelent. A mérnöki pályát választóknak rendszeresen kell különféle szakmai konferenciákon előadniuk. Egy TDK munka ehhez is jó felkészülési, illetve gyakorlási lehetőséget nyújt.

Örömmel várjuk a 2023-as OTDK résztvevőit Bajára, a halászlé fővárosába, amelynek látnivalói kiváló kulturális programot kínálnak a fennmaradó szabadidő színvonalas eltöltésére.

Sikerekben gazdag, hasznos és egyben kellemes időtöltést kívánunk a konferencia minden résztvevőjének!

Dr. Bíró Tibor
dékán

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar